HET LEVEN ZOALS HET IS: CHINA
Ik ben nu iets meer dan een week in China en kan het me vanavond een paar uurtjes pauze wel permitteren.
Eindelijk is het zo ver, vandaag vertel ik je al iets meer over het leven in China
Ik zal beginnen met enkele betere fragmenten uit mijn logboek weer te geven.
16 7
Aankomst in Beijing airport.
Samen met 4 noorderburen (Jeroen, die samen met mij 1 jaar in China zit en 3 meisjes die voor het zomerprogramma gekozen hebben) begin ik in de vertrekhal van de vlieghaven de zoektocht naar een YFU afgevaardigde die ons ging opwachten. Die was er dus niet. En een half uur later nog niet. Enkel een vriendelijke foutmelding beantwoordt ons telefoontje naar de centrale van YFU... Maar net toen we met lokale hulp toch contact kregen met de verantwoordelijke, komt er iemand de zaal binnengelopen met een grote YFU vlag in haar handen.
De rest van de dag moesten we wachten. Eerst op The Germans (met zen 7 in het totaal) dan op de Zwitserse, en tenslotte op de 2 Amerikanen die uiteindelijk pas een dag later zouden aankwamen. Ik deel een kamer met Jeroen.
17 7
Die dag was er een grote YFU meeting wat verder in Beijing. Een deel van de gastouders, wat chinezen die vorig jaar op uitwisseling geweest waren, YFU China en alle buitenlandse uitwisselingsstudentjes waren komen opdagen. In het totaal toch minstens 120 ppl. Mijn bijdrage was een kleine voorstelling van België.
Gedurende de namiddag een internetcafé gezocht en gevonden, ’s avonds voetbalmatch China vs de rest van de wereld (Germany America The netherlands en Belgium) eindstand: 4-4
18 7
Eerste les: Chinese cultuur. Ik vraag aan onze leerkracht of die smog ooit weg gaat, ze antwoord van niet, hopelijk begreep ze mijn vraag niet anders moet iemand maar eens een foto van de zon opsturen. Broederjacob in het chinees geleerd.
In de namiddag hebben we altijd “activity” vandaag was dat sleutelhangers maken met klei. Later in een supermarkt mijn eerste vraag in het chinees gesteld: sorry, waar staat de tee? ,maar dan in het chinees, al denk niet dat ze doorhad in welke taal ik sprak…
Er gaat een gerucht de ronde dat er weer tussen de 100 en de 600 nieuwe gevallen van SARS in Beijing gevonden zijn.
19 7 TOT 21 7
De standaard online nagekeken, geen spoor van SARS.
les chinees. Aan een tempo hoger dan dat van Sint-Rita vliegen we door de eerste hoofdstukken. De vakantie lijkt nu echt voorbij. Het grootste deel van mijn vrije tijd moet ik absoluut leren om mee te zijn en om elke dag een voldoende te halen op de test vocabulaire.
dinsdagnamiddag vond ik toch nog de tijd om met Germany, NY, Holland en nog een Amerikaan naar het Tienamen plein te gaan! (de verboden stad hebben we nog niet
vanbinnen gezien) Zeer indrukwekkend!
Woensdag was het laudry day. Toen ik de was 20 minuten te vroeg ging halen kreeg ik voor de eerste keer te maken met een situatie waar 2 personen geen gemeenschappelijke taal kennen. Berst gênant
Donderdag hebben we mindhunters (DVD) gezien op mijn laptopje
De lessen “activity” bieden altijd wel ontspanning. Dinsdag maakten we nog meer kunst (?) met klei, woensdag kregen we een spoedcursus kung fu en tai chi, donderdag mocht iedereen een vlieger maken.
22 7
Dé vrijdag, dé dag van het gastgezin.
Voormiddag was voorbij voor ik het wist
Om exact half vier stond ik met nog zes andere uitwisselingsstudentjes netjes te wachten om opgehaald te worden. Om vier uur warend de andere vijf natuurlijk al weg en komt de YFU director mij halen om mee naar het kantoortje van de school te komen. Daar zit mijn leerkracht chinees druk praten aan de telefoon, blijkbaar met mijn gastvader. Dan weet de YFU director mij te vertellen dat papa gewoon de weg niet vind… uiteindelijk komt hij dan toch, 40 minuten te laat aan.
Hi jonas, my english is verry poor
Dat was helaas geen valse bescheidenheid.
Na 20 minuten waarin vervelend weinig werd gesproken kwamen we aan in zijn district waar nog niet veel buitenlanders geweest waren denkek. Straten worden als maar smaller er duiken pijpleidingen op langs de steegjes, er wordt biljart gespeeld langs de weg, maar ze pauzeren wel even om te kijken wie eigenlijk wel in die auto zit die voorbij komt gereden, auto’s worden schaarser, huisjes kleiner en ik denk iets in de aard van ‘jonas toch hoe heb je dit weer klaargespeeld’ (met een glimlach).
Ik zit er echt middenin
Mijn gastgezin woont op de 6de een hoogste etage van een appartementsblokje (zonder lift) mama spreekt nog minder engels dan papa maar mijn broertje (die 14 jaar is, geen 16 zoals in de brief stond) kan hier en daar wel iets fundamenteel vertalen. Zo ontstaat dan toch een conversatie. Ik deel een kamer met mijn broer (geen kamer alleen dus, zoals op de brief stond, en als we dan toch bezig zijn, papa is geen directeur maar een Engineer) Vrolijke mama maakt de goede sfeer in het huis. Ik krijg een dwars-/blokfluit, traditioneel chinees blijkbaar, niemand krijgt er echter een toon uit. Samen avondeten gemaakt.
23 7
Om half zeven opstaan, broertje afzetten aan zijn school en met papa 2 universiteiten gaan bezoeken, beide met prachtige Chinese tuinen, de harde regen maakte ze nog mooier. Namiddag met Connie (broertje) naar de boekenwinkel.
Daarna weer naar huis een uitstekende avond gehad met mama. Al spreken we geen gemeenschappelijke taal, hebben we elkaar wiskunde geleerd! (mama is leerkracht wiskunde) Zij heeft mij wat algebra oefeningen voorgeschoteld, en ik heb haar echt ruimtemeetkunde bijgebracht met gebaren, intonatie, this, that en een glimlach. Daarna heb ik een les Chinese kaligrafie gekregen (ook van mama) ze kan prachtig schrijven en we hebben veel lol gehad.
24 7 Ook op zondag om 6 uur 30 opstaan want Connie moest weer naar school. Daarna ben ik met papa het zomerpaleis gaan bezoeken en dat was ronduit prachtig! Chinese architectuur alom, zo goed als geen buitenlandse toeristen, ach bekijk de foto’s en je weet wel wat ik bedoel :-) . Thuis chinees geleerd en foto’s getoond op mijn laptop (even slikken bij de foto’s van het huis) en terug naar de vertrouwde school.
Fieuw! Nu zijn er nog 2 topics die ik achterwege heb gelaten heb:
la maison en
la nourriture
het huis:
De middenklasse leeft hier in kleine appartementjes, die daarentegen wel rijkelijk ingericht zijn. Een vaste computer en minstens 1 tv (mijn gezin heeft nog een laptop en een extra tv, vijf meter van de andere verwijdert.) de badkamer valt wel sterk tegen. Ze functioneert namelijk ook als waskot en toilet, zodat er geen plaats over is voor een bad of een douchecabine. een afvoergat in de hoek van de kamer en een losse sproeier moeten volgens de chinezen volstaan. Je begrijpt wel dat de hele kamer nat wordt als je niet heel hard oplet. Omdat wij op de hoogste verdieping wonen is er nog een klein zoldertje aan verbonden, wat in mijn arm district luxe betekent. 2 kleine slaapkamertjes, die ook als bureau en computerkamer dienen. Dan is er nog een klein (niet altijd apart, bij ons wel) keukentje. De rest is de woonkamer.
Best gezellig, alleen de douche raak ik niet snel gewend.
FOOD:
In de midweek heb ik steeds minder en minder ontbijt gegeten. De volle melk is geen probleem maar de rest van het assortiment bestaat uit droge koeken, droge deegwaren en eieren. Geen voorstander hier…
Met middageten en avondeten daarentegen valt best te pruimen. De foto’s zeggen waarschijnlijk meer dan mijn beschrijving want wat ik eigenlijk eet is mij meestal niet duidelijk. Eieren sowieso, soms met tomaat, soms boontjes, vlees (maar niet eender welk want het is hier een islamitische school, maar naast de gebouwen is dat dan ook alles wat je er daarvan merkt) één keer gefrituurde vis, maar altijd witte rijst (zeer lekkere), watermeloen of perziken ‘s middags, ’s avonds meloen.
Hoge verwachtingen over het eten in het weekend had ik dus al niet. Ik kreeg echter kippepootjes (mét de teentjes natuurlijk) als lekkernij voorgeschoteld, (zie foto’s)al ben ik helaas vergeten te proeven (geen uitvlucht)
Tot hiertoe dus geen onaanvaardbare cultuurverschillen tegengekomen.
Die komen nu dus :-).
Correct gebruik van chopsticks
Een hanboek voor chinese eetgewoonten door jonas schepens
Alles kan, zolang je het eten maar in je mond krijgt.
Boeren, schmakken (met je - gans volle - mond open kauwen) slurpen (niet enkel aan je drankje, ook noedels kan je erg luid binnenzuigen) hoort er nu eenmaal bij, hoe luider en sneller hoe liever, ook voor luid scheten laten moet je je niet schamen.
Een lepel daarentegen is uit den boze, soep met stokjes gaat perfect, al moet je daar je gezicht voor in je bord steken.
Eet smakelijk!
Wees gerust, eens ik weer in het eeuh beschaafde Belgie ben, zal ik me nog wel herinneren dat je afstand moet houden tussen je bord en je mond.
Zo nu zijn jullie weer een beetje up to date! al is er nog zo veel dat ik eigelijk ook nog moet vertellen, zoals over de chinese ziekenhuisen... (ik was niet de zieke, don't worry)
er is niet genoeg tijd om alle 300 foto's up te loaden, en ook niet om er de beste uit te pikken.
Soms mis ik jullie toch wel een beetje hoor ;-)
Een (eventueel korte) reactie is altijd leuk om te lezen!
Hou je goed hé oma!
jonas
Eindelijk is het zo ver, vandaag vertel ik je al iets meer over het leven in China
Ik zal beginnen met enkele betere fragmenten uit mijn logboek weer te geven.
16 7
Aankomst in Beijing airport.
Samen met 4 noorderburen (Jeroen, die samen met mij 1 jaar in China zit en 3 meisjes die voor het zomerprogramma gekozen hebben) begin ik in de vertrekhal van de vlieghaven de zoektocht naar een YFU afgevaardigde die ons ging opwachten. Die was er dus niet. En een half uur later nog niet. Enkel een vriendelijke foutmelding beantwoordt ons telefoontje naar de centrale van YFU... Maar net toen we met lokale hulp toch contact kregen met de verantwoordelijke, komt er iemand de zaal binnengelopen met een grote YFU vlag in haar handen.
De rest van de dag moesten we wachten. Eerst op The Germans (met zen 7 in het totaal) dan op de Zwitserse, en tenslotte op de 2 Amerikanen die uiteindelijk pas een dag later zouden aankwamen. Ik deel een kamer met Jeroen.
17 7
Die dag was er een grote YFU meeting wat verder in Beijing. Een deel van de gastouders, wat chinezen die vorig jaar op uitwisseling geweest waren, YFU China en alle buitenlandse uitwisselingsstudentjes waren komen opdagen. In het totaal toch minstens 120 ppl. Mijn bijdrage was een kleine voorstelling van België.
Gedurende de namiddag een internetcafé gezocht en gevonden, ’s avonds voetbalmatch China vs de rest van de wereld (Germany America The netherlands en Belgium) eindstand: 4-4
18 7
Eerste les: Chinese cultuur. Ik vraag aan onze leerkracht of die smog ooit weg gaat, ze antwoord van niet, hopelijk begreep ze mijn vraag niet anders moet iemand maar eens een foto van de zon opsturen. Broederjacob in het chinees geleerd.
In de namiddag hebben we altijd “activity” vandaag was dat sleutelhangers maken met klei. Later in een supermarkt mijn eerste vraag in het chinees gesteld: sorry, waar staat de tee? ,maar dan in het chinees, al denk niet dat ze doorhad in welke taal ik sprak…
Er gaat een gerucht de ronde dat er weer tussen de 100 en de 600 nieuwe gevallen van SARS in Beijing gevonden zijn.
19 7 TOT 21 7
De standaard online nagekeken, geen spoor van SARS.
les chinees. Aan een tempo hoger dan dat van Sint-Rita vliegen we door de eerste hoofdstukken. De vakantie lijkt nu echt voorbij. Het grootste deel van mijn vrije tijd moet ik absoluut leren om mee te zijn en om elke dag een voldoende te halen op de test vocabulaire.
dinsdagnamiddag vond ik toch nog de tijd om met Germany, NY, Holland en nog een Amerikaan naar het Tienamen plein te gaan! (de verboden stad hebben we nog niet
vanbinnen gezien) Zeer indrukwekkend!
Woensdag was het laudry day. Toen ik de was 20 minuten te vroeg ging halen kreeg ik voor de eerste keer te maken met een situatie waar 2 personen geen gemeenschappelijke taal kennen. Berst gênant
Donderdag hebben we mindhunters (DVD) gezien op mijn laptopje
De lessen “activity” bieden altijd wel ontspanning. Dinsdag maakten we nog meer kunst (?) met klei, woensdag kregen we een spoedcursus kung fu en tai chi, donderdag mocht iedereen een vlieger maken.
22 7
Dé vrijdag, dé dag van het gastgezin.
Voormiddag was voorbij voor ik het wist
Om exact half vier stond ik met nog zes andere uitwisselingsstudentjes netjes te wachten om opgehaald te worden. Om vier uur warend de andere vijf natuurlijk al weg en komt de YFU director mij halen om mee naar het kantoortje van de school te komen. Daar zit mijn leerkracht chinees druk praten aan de telefoon, blijkbaar met mijn gastvader. Dan weet de YFU director mij te vertellen dat papa gewoon de weg niet vind… uiteindelijk komt hij dan toch, 40 minuten te laat aan.
Hi jonas, my english is verry poor
Dat was helaas geen valse bescheidenheid.
Na 20 minuten waarin vervelend weinig werd gesproken kwamen we aan in zijn district waar nog niet veel buitenlanders geweest waren denkek. Straten worden als maar smaller er duiken pijpleidingen op langs de steegjes, er wordt biljart gespeeld langs de weg, maar ze pauzeren wel even om te kijken wie eigenlijk wel in die auto zit die voorbij komt gereden, auto’s worden schaarser, huisjes kleiner en ik denk iets in de aard van ‘jonas toch hoe heb je dit weer klaargespeeld’ (met een glimlach).
Ik zit er echt middenin
Mijn gastgezin woont op de 6de een hoogste etage van een appartementsblokje (zonder lift) mama spreekt nog minder engels dan papa maar mijn broertje (die 14 jaar is, geen 16 zoals in de brief stond) kan hier en daar wel iets fundamenteel vertalen. Zo ontstaat dan toch een conversatie. Ik deel een kamer met mijn broer (geen kamer alleen dus, zoals op de brief stond, en als we dan toch bezig zijn, papa is geen directeur maar een Engineer) Vrolijke mama maakt de goede sfeer in het huis. Ik krijg een dwars-/blokfluit, traditioneel chinees blijkbaar, niemand krijgt er echter een toon uit. Samen avondeten gemaakt.
23 7
Om half zeven opstaan, broertje afzetten aan zijn school en met papa 2 universiteiten gaan bezoeken, beide met prachtige Chinese tuinen, de harde regen maakte ze nog mooier. Namiddag met Connie (broertje) naar de boekenwinkel.
Daarna weer naar huis een uitstekende avond gehad met mama. Al spreken we geen gemeenschappelijke taal, hebben we elkaar wiskunde geleerd! (mama is leerkracht wiskunde) Zij heeft mij wat algebra oefeningen voorgeschoteld, en ik heb haar echt ruimtemeetkunde bijgebracht met gebaren, intonatie, this, that en een glimlach. Daarna heb ik een les Chinese kaligrafie gekregen (ook van mama) ze kan prachtig schrijven en we hebben veel lol gehad.
24 7 Ook op zondag om 6 uur 30 opstaan want Connie moest weer naar school. Daarna ben ik met papa het zomerpaleis gaan bezoeken en dat was ronduit prachtig! Chinese architectuur alom, zo goed als geen buitenlandse toeristen, ach bekijk de foto’s en je weet wel wat ik bedoel :-) . Thuis chinees geleerd en foto’s getoond op mijn laptop (even slikken bij de foto’s van het huis) en terug naar de vertrouwde school.
Fieuw! Nu zijn er nog 2 topics die ik achterwege heb gelaten heb:
la maison en
la nourriture
het huis:
De middenklasse leeft hier in kleine appartementjes, die daarentegen wel rijkelijk ingericht zijn. Een vaste computer en minstens 1 tv (mijn gezin heeft nog een laptop en een extra tv, vijf meter van de andere verwijdert.) de badkamer valt wel sterk tegen. Ze functioneert namelijk ook als waskot en toilet, zodat er geen plaats over is voor een bad of een douchecabine. een afvoergat in de hoek van de kamer en een losse sproeier moeten volgens de chinezen volstaan. Je begrijpt wel dat de hele kamer nat wordt als je niet heel hard oplet. Omdat wij op de hoogste verdieping wonen is er nog een klein zoldertje aan verbonden, wat in mijn arm district luxe betekent. 2 kleine slaapkamertjes, die ook als bureau en computerkamer dienen. Dan is er nog een klein (niet altijd apart, bij ons wel) keukentje. De rest is de woonkamer.
Best gezellig, alleen de douche raak ik niet snel gewend.
FOOD:
In de midweek heb ik steeds minder en minder ontbijt gegeten. De volle melk is geen probleem maar de rest van het assortiment bestaat uit droge koeken, droge deegwaren en eieren. Geen voorstander hier…
Met middageten en avondeten daarentegen valt best te pruimen. De foto’s zeggen waarschijnlijk meer dan mijn beschrijving want wat ik eigenlijk eet is mij meestal niet duidelijk. Eieren sowieso, soms met tomaat, soms boontjes, vlees (maar niet eender welk want het is hier een islamitische school, maar naast de gebouwen is dat dan ook alles wat je er daarvan merkt) één keer gefrituurde vis, maar altijd witte rijst (zeer lekkere), watermeloen of perziken ‘s middags, ’s avonds meloen.
Hoge verwachtingen over het eten in het weekend had ik dus al niet. Ik kreeg echter kippepootjes (mét de teentjes natuurlijk) als lekkernij voorgeschoteld, (zie foto’s)al ben ik helaas vergeten te proeven (geen uitvlucht)
Tot hiertoe dus geen onaanvaardbare cultuurverschillen tegengekomen.
Die komen nu dus :-).
Correct gebruik van chopsticks
Een hanboek voor chinese eetgewoonten door jonas schepens
Alles kan, zolang je het eten maar in je mond krijgt.
Boeren, schmakken (met je - gans volle - mond open kauwen) slurpen (niet enkel aan je drankje, ook noedels kan je erg luid binnenzuigen) hoort er nu eenmaal bij, hoe luider en sneller hoe liever, ook voor luid scheten laten moet je je niet schamen.
Een lepel daarentegen is uit den boze, soep met stokjes gaat perfect, al moet je daar je gezicht voor in je bord steken.
Eet smakelijk!
Wees gerust, eens ik weer in het eeuh beschaafde Belgie ben, zal ik me nog wel herinneren dat je afstand moet houden tussen je bord en je mond.
Zo nu zijn jullie weer een beetje up to date! al is er nog zo veel dat ik eigelijk ook nog moet vertellen, zoals over de chinese ziekenhuisen... (ik was niet de zieke, don't worry)
er is niet genoeg tijd om alle 300 foto's up te loaden, en ook niet om er de beste uit te pikken.
Soms mis ik jullie toch wel een beetje hoor ;-)
Een (eventueel korte) reactie is altijd leuk om te lezen!
Hou je goed hé oma!
jonas
7 Comments:
Denk er aan, pitke,ik zie u heel,heel graag. Dank voor het uitgebreid verhaal; het was schitterend, uitstekend verteld. Hou je goed, het loopt wel vlot. Dees heb ik zelf getypt op de computer ! Hee, heej. Tot later Pitke : een kusje op het voorhoofd . Dag jongen , ikke.
Hallo Jonas,
Ferm verslag! 't Is net of we zelf in China zitten. Het valt precies wel mee ginds, zeker met uw gastgezin. Alleen die kippenpoten vind wat minder...Leon zegt dat als uw body-mass-index te laag wordt, hij u nog altijd dat overlevingspakket uit het leger kan zenden. :D Hier zijn we bijna aan 't pakken voor te gaan zeilen. We zullen zeker na de vakantie een fotoverslag naar u zenden. Tot mails en vele groetjes uit het verre Limburg. Ke & C°.
Hey Jonas,
het is daar blijkbaar nogal avontuurlijk, misschien moestek maar is afkomen aangezien ik mij hier thuis toch maar zit te vervelen...;-)
Greetz, Atilla
hey jonas
het verslag was geweldig khad het me wel anders voorgesteld... zijn er ook frituren in China? :)(kvraag me dat al lang af)
groetjes uit het kleine België
eey Jonas,
kvint nog altijd echt zot da gij da aankunt enzo, ik weet da ik het ni zou kunnen. Ik zie het wel zitten om ook is in china te gaan eten anders (en nu willek een smiley zette maar dees is een turkse computer en ik vind geen dubbele punt). Nog veel plezier in china en hoe iedereen zeker op de hoogte.
yuu
Hallo jonas,
Gister met m'n golfvriendinnen naar de sfinks geweest en een aanval gedaan op het het marktje. Eén leren zwemzak gekocht (!): Tom vindt hem afschuwelijk.Tom werkt al een paar dagen in 'de spoed; ik denk dat hij later arts-electrieker zal worden. Hij begint er in elk geval al als een 'handige Harry' uit te zien. De oma zit tegenwoordig aan de champagne : nu gij weg zijt , is ze helemaal wild geworden. Coldplay komt naar het sportpaleis in oktober;dat lijkt me we wel wat! Ge hebt de groeten van zowat iedereen bij PwC : het aantal lezers van uw website groeit dan ook gestaag. Het is hier tropisch warm, maar we hebben geen smog, zoals bij u; hopelijk hebt ge er niet te veel last van. De foto's van uw 'nieuwe papa' zijn fantastisch : hij laat zich blijkbaar graag fotograferen; en gij wordt hoe langer hoe knapper....ofwel moet ik nog eens naar de oogarts. Dikke kussen van de mama (de papa zegt dat hij zelf een bericht wil schrijven)PS ik help de oma de fles leegmaken....
De fles die intussen leeg is, op Jonas zijn gezondheid natuurlijk, was blijkbaar van een goed jaar.
Dat we echt allemaal heeel fier op je zijn wil ik zelf toch ook nog wel eens gezegd hebben.
Tijdens een zwangerschap hebben vrouwen soms abnormaal veel zin om iets bepaalds te eten, bijvoorbeeld haring.
Vanaf je vertrek heb ik altijd al zin om je iets op te sturen.
Zijt ge echt niets vergeten?
Veel succes nog ginder.
Een reactie posten
<< Home